Обещах да ти разкажа подробно за това преживяване, което е пряко свързано с борбата срещу страховете.

Всички имаме страхове.
Е, да, някои имат повече страхове, други по-малко. При някои са по-силно изразени, при други не толкова. Някои се опитват да се сприятелят със страховете си и да ги преборят, други бягат с всички сили от тях.

Какво се случва, когато бягаме? Страховете рано или късно ни застигат и тогава си казваме “Ето знаех си, че така ще стане”.
Какво се случваме, когато се сприятеляваме с тях?
Растем, развиваме се и в един момент си казваме “Е, че то е нямало от какво да ме е страх.”

Силно вявам в избора, които всеки един от нас има. Ако не можем да променим дадена ситуация, можем да променим нагласата си към нея.
Избираме да бягаме или да се борим. 

Моят най- голям страх – ГЛАСОФОБИЯ или простично казано ужасът от публична изява и презентиране. Любопитен факт е, че 75% от хората изпитват страх да говорят пред публика. Понякога помага да знаем, че има и други като нас 🙂

Този страх винаги ми е пречел до степен, в която се притеснявам да изразя мнение в група с повече от двама души в нея.

Не можех да рецитирам стихотворения в училище, не можех да си представя презентациите. В голяма част от предметите в университета, в който следвах, 40% от оценката беше взимане на участие в клас. Познайте колко пъти аз съм си вдигнала ръката, за да кажа нещо. Ами броят клони към нула. Това влияеше на оценката за годината, водеше до преговори с професорите и молене да се измисли нещо, за да си наваквам точките.

И така стигнах до въпроса “Искам ли цял жовот така да живея?” Отговорът беше лесен “Категорично не!” Искам да споделям мнение, искам да взимам активно участие в разрешаването на казуси, искам мнението ми да има значение.

Точно в това време, в което исках да започна да правя нещо, за да се сприятеля със страха си започна рекламата за кастинг за конкурса “Мис България в САЩ”. С абсолютно пренебрежение и безразличие погледнах обявата за кастинг. Докато приятелки не посадиха семенцето в съзнанието ми, че трябва да се запиша. Разбира се реагирах с насмешка.
Но някак си идеята останата в съзнанието ми и на въпроса “Но защо, аз никога не бих се явила на такъв конкурс?” отговорът беше “Това е перфектната възможност за изява пред много хора и опит за спряване със страха.”

Та … записах се.
И денят на конкурса дойде. С няколко дни обща подготовка преди това, много сериозна организация и професионализъм от страна на организаторите, бяхме готови да излезем на сцена.
Няма да забравя вътрешния ми диалог, които ми внясяше огромно спокойствие “Ти си тук, за да се бориш само и единствено със себе си и самият факт, че ще излезеш на тази сцена е крачка към победата”.
Чувствах се горда със себе си. И бях щастлива от подкрепата на всички близки.

И така започна Първи кръг: Общ танц хореография. Супер, няма да говоря, стъпките на танца са лесни, излизам, танцувам и всичко е наред.

Втори кръг: Дефиле по бански. Опитът на модел и модни шоута ми бяха плюс. Представих си, че съм на модно шоу и всичко мина по вода.

Трети кръг: Дефиле с вечерни рокли. Е, на мен ми се падна, не чак толкова вечерна рокля, за съжаление не си ги избирахме ние, за моя вкус беше малко ретро  и не се чувствах много добре в нея, но явно излизането от зоната на конфорт трябваше да е на макс. Приложих същата тактика като във втория кръг и всичко мина повече от добре.

След трите кръга, изпълнението на Нели Петкова, Борис Солтанийски и  шоуто на Краси Радков, обявиха и шестте финалистки като всяка от тях трябваше да отговори на въпрос на журито. В съзнанието ми минаваше мисълта “Късмет на момичетата, аз съм горда, че стигнах до тук” и леко си отдъхнах. Изключвах себе си от възможността да бъда една от тях докато не си чух името като едно от шестте … краката ми се подкосиха, причерня ми, и единствено мисълта как ще се изложа, ако припадна на сцената, ме спаси от истинско сгромолясване.
От този  момент до края на събитието съзнанието ми е черно петно. Добре, че има снимки. Адреналинът беше толкова висок в мен, че трябва да отговарям на въпрос и то на микрофон, че тялото ми просто следваше насоките, които получавахме, бях вцепенена.
Спомням си как сърцебиенето ми се увеличаваше все повече, когато микрофонът приближаваше към мен. Дойде и моят ред да отговарям…не си спомням нито въпроса, нито какво съм казала. Радвах, се че все още се държа на краката си като същевременно бях адски доволна от себе си.

Miss Bulgaria 2015-AmalaJewelry

И се държах до края!
И в момента, в който чух името си като победителка!
Това беше моята спечелена битка!
Битка, което водех срещу самата себе си.
И плаках, много плаках от щастие!
Благодарна съм на себе си, че избирам да се боря! Знам, че една битка не печели войната, но е стъпка по-близо до крайната цел.

Тази изява беше само началото. Последвана от поредица предизвикателства, изяви като водеща и интервюта по телевизията и радиото, които допринесоха за сприятеляването ми със страха.

Страхът все още е там, но разликата е, че аз вече не бягам от него, аз танцувам с него. 

Предизвиквам и теб! 🙂
Направи нещо, дори и малко, което да превърне бягството от страха ти в танц с него.